покажи
11/02/2014

Типа коса е различен при всеки човек

Типа коса е различен при всеки човек

Независимо дали имате къса, дълга, чуплива, или права коса, поддържането й в добро състояние не е толкова трудно, колкото си мислите. Въпреки че грижата за вашата коса зависи основно от нейния тип, има основни правила, които трябва да се спазват, за да съхраните здравето й:
Под тип коса е нормално да се разбира суха, нормална, мазна и смесена коса; мека и твърда; плътна и тънка; а така също и здрава или изтощена коса.
 
За грамотната и ефективна грижа за косата е важно правилно да се определи типът й, тъй като в противен случай ще се влоши състоянието й. Омазняването на косата съответства на типа кожа: на мазна кожа расте мазна коса, на суха – суха коса. Нормалната кожа е умерено мазна, не е суха, не се лющи, няма разширени пори и комедони. Сухата кожа често се лющи и раздразнява. Но пък много често се случва да си имаш работа със смесен тип кожа.
 
Омазняването на косата зависи от активността на мастните жлези, която на свой ред се явява строго индивидуална и се предава генетично. До някаква степен количеството на отделяния кожен секрет зависи и от начина на хранене и количеството на приетите с храната въглехидрати (на първо място) и мазнини.
Мазната коса има характерен матов блясък. Скоро след измиването може да започне да се слепва и да изглежда замърсена и неподдържана. Мазната коса често се съчетава с мазен пърхот.
 
Нормалната коса отразява добре светлината, на слънце цветът и се прелива. Ако тези качества се запазват няколко дена след измиване на главата, вашата коса се отнася към нормалния тип. Този тип коса се отличава също с еластичност, почти не се къса и се разресва лесно, независимо от това дали е суха, или мокра.
Сухата коса почти не отразява светлината, вследствие на което изглежда безжизнена, без блясък и твърда на допир. Лесно се накъсва и оплита, трудно се разресва, цъфти по краищата. Много често се съпътства от сух дребен пърхот заради бързото умиране на епидермиса на кожата на скалпа. Често сухата коса може да бъде резултат от неправилна грижа, а не следствие от понижена активност на мастните жлези. Честото миене на косата причинява изтъняване на косъма. В групата на смесения тип коса често попадат дългите коси – мазни в корените и сухи по краищата вследствие на това, че не се омазняват достатъчно по цялата дължина. Краищата на този тип коса, без да получават достатъчно хидратация, често се късат и цъфтят.
 
С какво се отличава изтощената коса?
Като правило това е твърда и грапава коса, загубила своя блясък и форма. Ако такива изменения са протекли бързо и рязко, това е сериозен повод за безпокойство. Не трябва също да се забравя, че някои изменения в косата протичат постепенно и навреме могат да се забележат само под микроскоп, тъй като човешкото око може да диагностицира до 15%
 
                                                                                                                   

®Мария Георгиева - Artistic Director

 

Фотогалерия
нагоре сподели +