покажи
03/12/2016

Структура на кожата

Структура на кожата

Хидролипиден слой
Жлезите в кожата продуцират непрекъснато съставки, които се смесват на повърхността на кожата, за да образуват естествен защитен слой наречен хидролипиден (хидро –вода, липид - мазнини).
Хидролипидният слой, подобно на роговия, има кисело рН 5.5 и е част от киселинната защита на кожата, която я предпазва от дехидратация, увреждане и заболяване.
Естествените ензими на кожата, които образуват хидролипидният слой са активни и работят само при леко кисело pH на средата със средна стойност от 5.5.
При по-високи стойности на pH, тези ензими се инактивират, спират да работят и биват унищожени от други ензими, които са активни при по-високите от 5.5 стойности на pH, което създава предпоставка за изсушаване и трайно увреждане на кожата. Затова е важно да се използва козметика с pH=5.5, а не с неутрално или алкално pH10(pH≥7).
Единствено използването на козметика с pH 5.5, осигурява оптимална среда за възстановяване и образуване на естественият защитен хидролипиден слой на кожата.

Окосмяване

Всички хора имат от 85 000 до 150 000 косъма. Хората с руса коса имат най-много косми, а тези с червена най-малко. Всеки отделен косъм е дебел около 0.08 mm и расте с около 0.1 - 0.3 mm на ден. Това прави общо 30 m коса и 6 cm2 космена тъкан. Косата е 90% кератин. Тя расте нагоре от корена, който се намира в космения фоликул.
За период между 2 и 6 седмици коренът постоянно продуцира нов материал, образувайки общо 80 cm коса. След това има период на покой от 2 седмици преди коренът да започне да произвежда нов косъм, който избутва предшественика си към кожната повърхност докато изпадне.Рогов слой (Stratum corneum)Роговият слой е разположен в епидермиса и е с дебелина около 0.02 mm. Той се оформя от мъртви кожни клетки (корнеоцити) и мазнините (епидермални липиди) между тях. Дебел е само 0.02 mm. Предпазва от загуба на вода (дехидратация) и от дразнители, алергени и патогени, които причиняват заболявания.Роговият слой не е с неутрално рН, а с леко кисело рН със стойност 5.5. Този кисел слой е незаменим като защитна бариера. Затова е важно да се използва козметика с pH=5.5, а не с неутрално (pH=7). Използвайки козметика с pH 5.5, се заздравява естествената защитна функция на кожата.
Естествените овлажняващи фактори (ЕОФ) в роговият слой задържат водата и осигуряват допълнителна протекция на кожата от дехидратация.

Дерма (dermis)

Дермата е средният слой на кожата. Той с дебелина около 1 mm. Съдържа еластични съединително-тъканни влакна, мрежа от кръвоносни съдове, нервни окончания и нервни влакна. Космените фоликули, мастните жлези и потните жлези са част от епидермиса, но основата им е в дермата. Еластичността на дермата се дължи на твърди колагенови и разтегливи еластинови влакна, и разположени между влакната богати на влага молекули на основата на глюкозаминогликани. И трите компонента се образуват от съеднително-тъканните клетки (фибробласти). Промените във вида, които се получават при стареенето (бръчки, уморена отпусната кожа) са следствие от скъсване и слепване на влакната, 
cosplay anime и загуба на способността им да абсорбират влага.


Потни жлези

Потните жлези образуват секрет съдържащ до 98% вода, заедно с метаболитни продукти и соли, които охлаждат кожната повърхност, посредством изпаряване и затова са важна част от терморегулацията на тялото. Свежата пот има естествен мирис. Но след като кожните бактерии разградят потта, се получава неприятна миризма на тялото. Секретите образувани от апокринните потни жлези, които се намират в някои части на тялото, също допринасят за миризмата на тялото. Отделената течности чрез кожата е леко кисела и образува част от защитния слой на кожата.

Мастни жлези

Мастните жлези секретират мастна субстанция (себум), която предпазва и заглажда повърхността на кожата и косата. Тяхната активност се контролира от хормони (андрогени). Себума има леко кисела реакция на рН и също образува част от защитния слой на кожата.

Мастна тъкан (дебела до 10см)

Мастната тъкан – основния компонент на хиподермата е с дебелина до 10 сm. Тя играе ролята на склад, в който се съхраняват неизползваните хранителни вещества. След прием хранителните вещества, ако не се използват за енергия от тялото, се превръщат в липиди, които се съхраняват в мастната тъкан до момента, в който има нужда от тях, превръщайки ги в енергия. Мастната тъкан също така топлоизолира тялото. Цялата кожа:площ от 1.5-2 м20.1 до макс. 1 см дебелинатегло 10-20 кг
На квадратен сантиметър кожа:около 6 милиона клеткиоколо 5,000 нервни окончанияоколо 400 см нервни влакнаоколо 200 рецептори за болкаоколо 100 см кръвоносни съдовеоколо 100 потни жлезиоколо 15 мастни жлезиоколо 12 студови рецептора5 косъма2 рецептора за топлина.

Функция на кожата

Защитна

Кожата покрива цялото тяло и го предпазва от микроорганизми, защитава го от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, от загуба на вода (дехидрататция), студ, топлина, радиация, замърсители, вредители, алергени, вируси, бактерии, гъбични инфекции и т.н. Характерната за роговия слой кисела среда (рН 5.5) е пречка за проникването и развитието на микроорганизми в кожата и в организма изобщо. Ако този слой се отстрани, загубата на вода може да нарасне 10-20 пъти.

Сетивна

В кожата са разположени рецепторите възприемане на външни дразнения: за топло и студено, допир, форма, текстура и болка.

Сигнална

Кожата отразява вътрешното състояние - изчервяване, пребледняване, настръхване и т.н.Отделителна функция Свързана е основно с дейността на потните жлези- чрез потта се отделят вода и крайни продукти от обмяната на веществата.

Терморегулаторна функция

Тази функция на кожата се осъществява главно чрез изпарението на отделената пот.Чести кожни проблеми

Показания

Невродермит (атопична екзема, ендогенна екзема, атопичен дерматит):

Това е хронично кожно заболяване, при което кожата реагира със свръх чувствителност към външни или вътрешни фактори. Невродермитът, сенната хрема и алергичната астма оформят атопичният кръг. Невродермитът често започва още в ранното детство - след 6 месечна възраст, и може да рецидивира през целия живот или напълно да изчезне с пубертета. Обичайно 10-15% от всички подрастващи са засегнати от невродермит, като тази тенденция се повишава през последните години. Основните симптоми на невродермит са суха кожа и сърбеж, повишена склонност към възпаление, която се базира на промененото състояние на съпротивителните й сили, повишена пропускливост на различни дразнители и намалена способност за борба с кожните инфекции. Стресът и потта засилват тези симптоми. Невродермитът не се лекува, но симптомите му се повлияват успешно. Терапията включва постоянна и подходяща грижа за кожата, която е специфично насочена към подпомагане нуждите на кожата – като например, серията на Sebamed за суха кожа.

Псориазис:

Това е хронично кожно заболяване, което при по-тежки случаи може да засегне ставите и вътрешните органи. Псориазисът протича на пристъпи. Между пристъпите кожата може да възвърне нормалния си вид. Пристъпите могат да се предизвикат от климатични фактори, удари, стрес, инфекции, различни вредители, лекарства, алкохол и др. Между 1% и 2% от българското население страда от псориазис. Понякога заболяването протича по-леко, като се изявява с бяло и сухо лющене на скалпа. Друг път поради нарушение в зреенето на кожните клетки се появяват червени плаки, които бързо се покриват с мъртви рогови клетки като сребрист пърхот. Ако пърхотът се премахне се вижда много тънка кожа. Напукването й води до точковидно кървене - типичният признак на псориазиса. Заболяването може да засегне пръстите и ноктите. Нормално псоризисът не сърби, с изключение на скалпа. Практически не може да бъде излекуван, но симптомите му могат успешно да бъдат повлияни. Постоянната грижа за кожата може да помогне, да се забавят и отложат рецидивите. По време на пристъп правилната грижа за кожата подпомага основното лечение. Тъй като кожата със псориазис обикновено е суха, всички продукти за суха кожа са изключително подходящи.

Акне:

Заболяване на мастните жлези, което засяга около 80% от подрастващото българско население. При акнето често се наблюдава наследствена обусловеност. Мъжете са по-засегнати от жените. Акнето може да се появи и на по-късна възраст – 20, 30 и дори 40 годишна. Мъжките хормони увеличават мастната секреция на мастните жлези. Кожните клетки във фоликулите имат нарушено зреене и се слепват. Слепените мастни и рогови клетки запушват отворите на порите. По този начин се образува комедон. При размножаването на някои видове бактерии в запушените пори се получава възпаление и се оформят пъпки и черни точки. Акне има различни изяви. Има разлика между акне комедоника и акне папуло-пустулоза. Тежките форми на акне, като акне конглобата, акне инверса или акне фулминанс са редки. Акне козметика се причинява от използването на мазни козметични продукти. Обичайно акне, което се появява през пубертета изчезва спонтанно след 20 годишна възраст. За лечението на по-тежките форми на акне има налични много лекарствени средства на пазара. По-леките форми на акне могат да бъдат третирани с правилна грижа за кожата. Нежното почистване и грижа са задължителни.При проблемна, акнетична кожа трябва да се използват продукти без мазнини и сапун, и с рН 5,5.
Лекарствените продукти и продуктите за грижа за кожата имат нужда от няколко седмици за да възвърнат здравето на кожата и така да намалят акнето. За по-бързо лечение гел, крем или друго средство против пъпки може да бъде прилагано директно върху лезиите.

Диабет:

Диабетът е заболяване на панкреаса, който продуцира по-малко или въобще не продуцира инсулин. Намалената продукция на инсулин води до увеличена кръвна захар. Поради влиянието си върху метаболизма и двата типа диабет (I и II) увреждат кожната функция. Особено при диабет тип II, може да се открие тежко увреждане на кожата на ръцете и краката. Кожата е суха и сърбяща и има увеличен риск за гъбични инфекции на кожата на краката.Правилната грижа за кожата може да предпази сухата и сърбяща кожа. Серията на Себамед за суха кожа с рН 5.5 не само подпомага защитната киселинна мантия на кожата, но и предпазва от развитието на гъбични инфекции.

Алергии

Раздразнението и възпалението на кожата винаги води до зачервяване, чувство за опънатост, сърбеж или парене, и често се оформят пустули или уртики. Това може да се дължи на няколко фактора: свръх сухота на кожата, раздразнение от слънцето, вятър, вредни субстанции, които са в контакт с кожата или алергии, т.е. свръхчувствителност към субстанции, които са безвредни, но имунната система погрешно ги приема, като рискови и се бори с тях, чрез отбранителна реакция. Без допълнително изследвания не е възможно да се каже какво е причинило кожната реакция при всеки отделен случай.
По принцип е възможно да се намали риска от реакция на кожата, чрез нежна грижа: без миене или къпане повече от два пъти на ден и без чести или дълги вани, да не се ползва много гореща вода или много препарат, заедно с редовна грижа според индивидулания тип кожа. Раздразнената или възпалена кожа трябва първо да бъде измита само с вода и да не се маже с крем. Ако реакцията намалее след ден или два, то тогава е много вероятно реакцията да е била предизвикана от почистващите или козметичните продукти.  Но само дерматолог може да определи чрез тест за алергии дали е раздразнение или алергична реакция. Това позволява на пациента да предотврати друга такава реакция чрез избягване на алергена, след като е бил идентифициран.

Фактори, влияещи на кожата

Околна среда

Замърсяването на въздуха, цигареният дим, автомобилният пушек, градският смог стресират кожата, изсушават я и причиняват нейното раздразнение. Заедно с други отрицателни външни и вътрешни влияния това води до възпаление със зачервяване, сърбеж, парене и обриви по кожата. Постоянният контакт на кожата със замърсители от околната среда като азотни оксиди, озон, фини частици и сажди води до увеличена чувствителност на кожата и ускорява процесите на стареене. Цигареният дим – без значение дали става дума за активно или пасивно пушене – също ускорява процесите на стареене на кожата. Хората с невродермит могат да развият екзема когато са в контакт с треви, полени, животински косми или домашен прах

.Хранене

Кожни заболявания поради недостатъчно хранене са сравнително редки в наши дни. Това се случва основно при по-възрастни хора или такива, които имат нужда от специални грижи. В тези случаи кожата става суха и зарастването на раните често е затруднено. Добре балансираното хранене с достатъчно витамини и минерали подпомага здравето на кожата. Особено вредното влияние на замърсяването, климата и слънцето води до увеличени нужди от грижа за кожата. От друга страна излишъкът от витамин В може да влоши акнето, излишъкът от витамин А води до лющене на кожата, а излишъкът на каротен - до жълтеникаво оцветяване. Хората с невродермит може да страдат от екзема, когато приемат определени храни. Все пак не съществува обща диетична препоръка за здрава кожа.

Климат

Умереният, влажен климат е идеален за кожата. Вятърът, сухият въздух, студът, топлината и слънцето стресират кожата, дехидратират я и ускоряват нейното стареене. Освен външния климат, микроклиматът вътре в помещенията също играе важна роля. Чувствителната и суха кожа страда от климатици и отопление, особено когато помещението не се проветрява и овлажнява достатъчно често и добре.

Стареене на кожата

С напредване на възрастта, поради нормалните процеси водещи до промяна в хормоналния баланс на организма, кожата обикновено става по-суха и по-тънка, като повърхностният ѝ рогов слой се задебелява. Това води до намаляване на еластичността и прави кожата по-груба по повърхността. Ранното приложение на продукти против стареене забавя процеса на стареене. Но дори и когато бръчките вече са видими, състоянието на кожата може значително да се подобри чрез подходяща грижа, която допълнително изглажда фините линии и забавя процесите на стреене.

Грижа на кожата

Грижа за кожата е специфична и строго индивидуална за всеки отделен тип кожа. За да се грижите правилно и внимателно за кожата си, на първо място се уверете, че избирате продукти, специално съобразени с вашия тип кожа. Сухата кожа няма същите нужди, както мазната. Обръщайте специално внимание на деликатните зони. Някои части на лицето (околоочен контур, устни и др.) имат особено фина и крехка кожа. Те се нуждаят от специфична грижа, особено околоочния контур и устните. Тези зони на лицето са по-чувствителни и заслужават специално внимание.

Деликатно почистване
Грижата за чувствителната кожа започва с почистването и дегримирането. За да не се стресира кожата и да се съхранява естествения и баланс, уверете се, че използвате продукт с неутрално рН, специално създаден за деликатно почистване на кожата.

Очите: рискова зона
Кожата на околоочния контур е десет пъти по-фина от кожата на останалата част на лицето. Подберете специфичен продукт за дегримиране, подходящ за тази зона.

Ексфолиране на кожата при нужда
Използвайте подходящ ексфолиращ продукт, веднъж или два пъти седмично. Той трябва да е едновременно ефективен и деликатен за кожата. Изберете такъв с неутрално рН, който е перфектен за изглаждане и почистване на кожата, като успоредно с това съхранява естествения и физиологичен баланс.

Хидратирането е задължително!
Дермисът е съставен от 70% вода, а епидермисът - от 15%. За да се поддържа кожата добре хидратирана, много е важно да се подбере дневен хидратиращ крем, който балансира водните нива във вътрешността на кожата. Може да използвате редовно и хидратираща маска, отстранявайки излишъка от нея с термална вода.

Предпочитайте хипоалергенен грим
За да избегнете риска от алергии, получени при употреба на продукти, които не са подходящи за вашата кожа, избирайте хипоалергенен грим, специално формулиран да посрещне нуждите на всички типове кожа, дори и най-чувствителната.

Защита от слънцето
Независимо от сезона, използвайте за дневен крем продукт, който има включен слънцезащитен филтър. Той намалява вредните ефекти на слънцето, като например преждевременното стареене.

Внимавайте за външния стрес
замърсяване, дим, стрес... Всичко това вреди на кожата. Използвайте продукти, които да ви предпазват кожата ви от ежедневния стрес, преди излизане навън и почистете кожата си добре след като се приберете вкъщи.

Не забравяйте и устните
Веднага щом почувствате нужда, използвайте възстановяващ балсам за устните си. Не се притеснявайте да го нанасяте отново, особено върху нежните зони, толкова често, колкото е необходимо.


®Мария Георгиева - Artistic Director

Фотогалерия
нагоре сподели +