покажи
20/02/2014

Правилната грижа за косата

Правилната грижа за косата

Французите казват – „Здравата и лъскава коса вече е прическа“

За да изглежда добре косата, на преден план излизат здравето й и правилната грижа за нея.
Какво включва правилната грижа за косата? От целия спектър с процедури за коса, макар и най-елементарният, миенето се явява най-важният компонент, тъй като има както хигиенни, така и козметични цели. За здравата коса (но не и за увредени и изтощени коси) правилното и навременно миене е минимално достатъчната процедура за грижа на косата. Въпросът за честотата на миене на косата се решава строго индивидуално – от ежедневното миене на косата до веднъж на 8-10 дни. Правилото тук е само едно - да се мие косата толкова често, колкото е необходимо. Тези, които използват козметични продукти за изправяне или къдрене (като гелове, мусове, пяна за коса, лакове), е желателно да измиват косите си всеки ден, тъй като тези средства утежняват косата, което се отразява лошо на състоянието й. За ежедневно измиване трябва да се използват меки шампоани, предназначени специално за тази цел. Шампоаните трябва да са за типа коса или нейния проблем. Най-допусканата грешка е при избора на козметични продукти, което може да доведе до сериозни проблеми както за косата, така и на скалпа.

Не се препоръчва да се измива косата с прекалено гореща или прекалено студено вода – оптималната температура е 35-37 градуса. Колкото по-мазна е косата, толкова по-хладка трябва да бъде водата. Освен това не трябва да се нанася шампоан на суха коса – първо се намокря хубаво косата, след това се излива малко количество шампоан в дланите, разтрива се и бавно и внимателно с фалангите на пръстите се втрива в кожата на главата, а косата едва-едва се намазва с образувалата се пяна, без да се трие много силно, за да не се увреди кутикулният слой. Нужно е да се насапунисва косата два пъти – при първото измиване се отделят замърсяванията, праха и кожната мазнина, а лечебният ефект на шампоана се проявява едва при второто нанасяне. Не забравяйте също, че след използването на шампоан и други продукти за баня е необходимо те да се отмиват старателно с вода и да не се допуска на повърхността да остават остатъци от измиващи продукти. Друга най-често допускана грешка е да не се използва балсам или маска при мазна коса. Те са задължителни, като техният вид трябва да е строго индивидуално подбран за типа коса и по възможност от професионалист. Много важно е да се знае, че маската е за подхранване на косъма, а балсамът – за хидратиране на косъма, като ползването им е последователно. Това са продукти, които не трябва да се ползват върху скалпа, а само върху косата.

Смята се, че косата трябва да се разресва добре както преди, така и след измиването. Препоръчва се късите коси да се разресват от корените, а дългите – първо по краищата, постепенно придвижвайки към корените. Мократа коса е по-добре да не се разресва, освен ако това не е необходимо и задължително да е с много широк гребен. Най-доброто сушене се явява естественото изсъхване на косата, но ако сте притиснати с времето, първо хубаво попийте водата с кърпа, нанесете защитен протектор за коса от топлинна обработка и с най-слабата температура на сешоара се подсушете. Много важно е да се знае, че косата се суши в една посока от корен към връх, не се реши и не се обръща надолу.  Добре е да се използва сешоар по-рядко, освен ако прическата не се нуждае от стилизация със сешоар.

Сега за главното – как да се избере нужното средство за измиване на косата. Като начало за тези цел въобще не е подходящ сапун, той напълно унищожава защитната водно-липидна бариера както от косата, така и от кожата на главата. Косата след такова измиване става прекалено суха, уврежда се, трудно се разресва, става по-безжизнена. За да не се нанася такава вреда на косата и при това все пак да се отмива от насъбралата се мазнина, прах и мъртви клетки, съществуват шампоаните – те имат слабо-кисела среда, естествена за нашата кожа и коса, и действат много по-меко, отколкото сапунът.
При избора на шампоан използвайте простия принцип: внимателно четете текста на опаковката и използвайте този шампоан, който е предназначен за вашия тип коса, а след като започнете да го употребявате, анализирайте резултатите. Като положителни резултати от използването на шампоана могат да се считат чистотата на косата и отсъствието на мазнина по нея, блясъкът и след изсъхване, лесно разресване и форма, отсъствие на раздразнение на кожата на главата и анти-фриз ефектът. За да се разбере, че даден шампоан не ви подхожда, са достатъчни едно или две измивания, а за да се стигне до извода, че този шампоан е точно за вас, е необходимо да се използва редовно в течение на няколко седмици. Освен това хубавият шампоан трябва и да сваля статическото електричество от косата, а главното е да попълва загубата на белтъци, влага и хранителни вещества. Твърдението, че от време на време шампоанът трябва да се сменя, е мит – ако сте си избрали шампоан, който напълно ви устройва, да го сменяте за друг си струва само при изменение на косата ви.


С изключение на нормалния тип коса, всяка коса се нуждае от специални грижи, за да изглежда добре, особено сухите и изтощени коси.
След използването на шампоан се препоръчва да се нанася маска и балсам. Те изпълняват няколко функции: маската подхранва косъма в дълбочина, а балсамът облекчава изсъхването и разресването на косата, придава еластичност и хидратира косата. Добре е да се използват шампоан, маска и балсам от една марка, те си съответстват едни на други по състав и действието на маската и балсама максимално ефективно допълва действието на шампоана. Съчетаването на шампоан, маска и балсам от различни линии не носи много полза на косата, а в някои случаи може да предизвика и алергични реакции. Нерядко балсам се съдържа в шампоан 2 в 1, но това е по-скоро „походен” вариант, отделното използване на балсам е много по-ефективно. За възстановяване на увредени коси са предназначени специални средства за експресно лечение – те заглаждат косъма, оказват възстановяващо и подхранващо действие. За по-продължителен, пълен и дълбок ефект след измиването с шампоана се нанася маската – тя престоява от 5-10 минути и без да се отмива се нанася балсамът, който ще затвори люспичките на косъма и така няма да позволи на полезните съставки от маската да излязат, а ще останат там за където са предназначени. Този трик можете да прилагате 1-2 пъти в седмицата особено ако косата ви е суха и дехидратирана.

За основна грижа за косата това в общи линии е напълно достатъчно. Но когато говорим за грижа, се подразбира здрава коса, имаща едни или други особености, но когато тези или други особености преминат разумни граници и се превърнат в проблеми, трябва да се говори за лечебни средства. От всички проблеми с косата пърхотът е този, който се среща най-често. Основната версия  за възникването му се явява инфекциозна, известен е и възбудителят – патогенна гъбичка. Той постоянно съществува на кожата на главата във вид на спори, но в момента, в който се появят подходящи условия за неговото бурно размножаване, а това могат да бъдат стрес, нарушения на имунната система, неправилно хранене, заболяване на стомашно-чревния тракт, хормонално смущение, гъбичката преминава в активно състояние. Променя се цикълът на развитие на клетките на кожата и вместо установения за един месец, целият цикъл се съкращава до седмица. В резултат получаваме много люспички, по-често мазни белезникаво-жълти, количеството на които значително превишава нормата, затова и стават забележими с невъоръжено око. Но ако освен това има и още сърбеж на главата, отделни области с почервеняване на кожата, това вече са симптоми на себорея. Важно е да се различат тези два кожни проблема: ако с пърхота може да се борим с козметични средства, то себорята е нужно да се лекува.

Себорея се нарича заболяване на кожата, което се характеризира с ненужно образуване на мазнина и предизвиква различни нарушения в работата на организма, хормонални изменения, наследствена. Много важен е фактът, че ако е потвърдена себореята, трябва да се внимава с прането на дрехите, тъй като от главата могат да се самозаразяват краката и интимните части както при мъжете, така и при жените. Калъфката на възглавницата не трябва да се пере с чорапите и бельото, като всичките тези три неща трябва да са отделни едни от други.
Ако искате да имате красива прическа, преди всичко трябва да обърнете внимание на здравето на косата си и кожата на главата и да полагате системни грижи за тях
предразположеност, интоксикация и други. Да се определи какъв е проблемът при вас, може да извършите и самостоятелно: пърхотът обикновено изглежда като дребни белезникави люспички, при себореята люспите са жълт цвят и толкова големи, че около една люспа могат да порастат 2-3 косъма.

Не се опитвайте да лекувате себореята самостоятелно – лечението трябва да се предпише от специалист!
Пърхотът рядко е единственият проблем с косата – обикновено сухата коса се съпровожда със сух пърхот, а мазната – с мазен. Затова е нужно да се борим с няколко проблема едновременно, т.е. необходими са комплексни средства.
Много важно е да се разбере, че грижата за косата, както и грижата за всяка друга част от тялото е доживотно занимание. Не трябва да се грижим старателно за косата си някой друг месец, а после да забравим за това, надявайки се, че вече до края на живота ще бъда здрава. Бъдете последователни и не оставяйте косата си без грижа!

                                                                                                                   

®Мария Георгиева - Artistic Director

Фотогалерия
нагоре сподели +