покажи
03/12/2016

Колко важен е кератина

Колко важен е кератина

Какво представлява Кератинът!

Кератинът е основен протеин, открит в организмите на бозайниците. Обикновено се намира в космите, вълната, рогата и ноктите.
Тъй като терапията, която се прави в повечето салоните е известна като терапия за изправяне на коса, често се приема, че кератинът е свързан с правата коса, и тук е момента да кажа, че това не е вярно. По време на кератиновата терапия се прилага разтвор, който вкарва кератин в косата. Той възстановява химически увредената коса. Кератинът увеличава блясъка и намалява начупването, но не изправя косата.

Какво всъщност е Кератинът?

Това е белтък с високо съдържание на цистеин - аминокиселина, която отговаря за състоянието на косата и ноктите. От количеството му в организма ни зависи, както вида, така и структурата на косата ни.
Този протеин защитава косъма от повреди. Той предпазва от негативното въздействие на околната среда, като например ултравиолетови лъчи, хлорна вода, използване на висока температура при къдрене или изправяне с преса/сешоар и резки температурни амплитуди. С течение на времето косата губи този белтък и се налага той да й бъде доставен допълнително.
Кои са първите признаци, че се нуждаем от него?
Косата се нуждае от кератин, тогава когато започне да губи еластичността си, обема и блясъка.

Кератинът в продуктите за коса не е лекарство с което да се реши проблема с производството на кератин от организма ни, но тези продукти, приложени външно, действат перфектно върху космената структура. Кератинът в тях е протеин в течна форма, идентичен с този в косата ни, но е извлечено от овча вълна или влакнодайни култури, като царевица, пшеница и соя.
Кератинът приложен върху косата ни попълва нарушените зони и създава естествен защитен слой по повърхността на косъма. Той е безопасен и е от полза не само за повредени, но и за здрави коси.

Как точно става това?

Кератиновият протеин се свързва с влагата в косата и по този начин процеса пречи и предотвратява наелектризирането.
Гликоловата киселина задържа влагата в косата,като създава баланс на киселинност и прави косата мека и лесна за обработка.
Цистеин амино киселината, която поддържа външния слои на косъма създава изключително интензивен блясък на повърхността, а растителните съставки осигуряват превъзходна мекота и гъвкавост на всеки косъм по отделно.
Ефекта му продължава приблизително около 3 месеца. Ето защо тази процедура е толкова важна и задължителна да бъде прилагана четири пъти в годината особено при тези дами които често третират косата си.

 

®Мария Георгиева - Artistic Director

нагоре сподели +