покажи
19/04/2014

Колко бързо расте косата ни за месец?

Колко бързо расте косата ни за месец?

Цикъл на растеж при косата – какво се случва?
Както при жените, така и при мъжете косата расте по един и същи начин и еднакво се влияе от прилаганите видове лечение.
Косъмът, кожата и кръвоносните съдове формират доста сложна структура, която се нарича „космен фоликул“. Косата следва свой естествен цикъл – почти веднага след като даден косъм умре, друг започва да расте на негово място от дермалната папила, като той избутва стария. Косъмът продължава да расте, докато той също не умре. Трябва да знаете, че този процес е бавен и изисква време и търпение, ако сте започнали лечение за бърз растеж или спиране на обилен косопад.
Цикълът на растеж при косата се дели на 3 различни фази. Фазата на растеж се нарича „анагенна фаза“. Ранният етап на тази фаза започва с появата на новия косъм, който избутва стария. Анагенната фаза продължава, а косата расте в период средно до шест години. В късния етап на фазата растежът намалява и се достига до катагенната  фаза, известна като „преходна фаза“, в която косъмът умира.

Тук растежът спира и части от космения фоликул се разпадат, когато той се отдели от стволовите клетки на дермалната папила. Тази фаза трае до шест седмици, след което косъмът навлиза в телогенна фаза – фаза на покой. Тя продължава около шест месеца.
Именно тази фаза стресира най-много дамите, които чакат да пораснат косите им възможно най-много и най-бързо. Мога да ви уверя, че това е естественият цикъл на косата и няма нищо обезпокоително.
Това обаче не трябва да нарушава създадените ви навици за грижа на косата, но намалете тези, които й вредят особено в този период.
Косата е здрава, когато е обгрижвана.  Хранете косата си редовно както отвън, така и отвътре.
Хранителният режим има огромно значение за косата. Важно е да се доставя на организма необходимото количество феритин (протеин, който се свързва с желязото и участва в процесите на изграждане на косъма), цинк и витамин В12, необходими за дължината и здравината на косата. Липсата на някои от тези вещества води до крехкост и накъсване на косъма, което забавя и нормалния растеж.
Съвет:
Проверете своите хормони, за да се уверите, че всичко е наред със здравето ви, а оттам и със здравето на косата ви.
Скоростта, с която косата ни расте, зависи от генетични фактори и формата на космените фоликули, твърдят експерти.
При представителите на европеидната раса, например, косата расте средно с около 1 см на месец – или 0,035 см на ден.

Докато космените фоликули при хората от африкански произход са по-скоро със спираловидна форма, което води до по-бавен растеж на косата – с около 0,027 см на ден, или 0,8 см на месец.

И така защо косата спира да расте?
Косата на всеки човек има различен период на интензивен растеж
Мечтата на всяка жена е косата й да расте максимално бързо, особено когато искаме да пуснем буйна дълга коса! Все ви се струва, че дължината на косата ви не е мръднала след последното подстригване, а корените вече са израснали! И си казвате:
-Как е възможно това? Защо дължината не се е променила?
Много жени се стремят да пуснат дълги коси, като избягват подстригването, защото смятат, че то пречи на дължината, която са постигнали, и никога няма да могат да се радват на дълга коса. Това не е точно така. Подстригването е крайно необходимо, особено ако третирате косата си по различни методи, най-вече боядисване, къдрене, изправяне и сешоар ежедневно. Но и тук има правила.
Косата на всеки човек има различен период на интензивен растеж и след края на този период е добре да не се паникьосваме. Косата само изглежда, че не расте, но тя просто забавя растежа. Това е компенсаторен механизъм на тялото за запазване здравината и силата на косата. Затова е много важно да стимулираме растежа й с редовно подстригване. Като казвам редовно нямам предвид всеки месец по 2-3 см., а по схема спрямо растежа и желанието ви за дължина. Най-важното условие е да няма цъфтеж на косата ви, тъй като той прекъсва косъма и отнема дължината му.
Ето кои са най-стресиращите фактори, които причиняват известен спад в растежа на вашата коса:
Генетична обусловеност
Независимо дали се харесва на всички, или не, генетиката си казва думата. Гъстотата на косата, видът на косъма, дължината и цветът – всички тези параметри са генетично кодирани и трудно можем да се борим с това. Това не означава, че косата винаги спира да расте, щом достигне определена дължина. По отношение на дължината човек може най-лесно да се бори с природата.

Възраст
С напредване на възрастта косата неминуемо започва да расте по-бавно. Това се дължи на множеството хормонални и метаболитни промени в организма. Освен това има вероятност косъмът ви да се изтъни и да стане по-податлив на накъсвания и цъфтеж. Затова е много важно да поддържате добра хигиена на косата, редовно хидратиране, подхранване и подстригване, като пак подчертавам – не всеки месец по 2-3 см. По натам ще ви разкрия за най-добрата система за успешно пускане на дълга и здрава коса.
Фазата на окапването може да се увеличи, но не се стряскайте! Това е нормално – така косъмът се обновява и на негово място израства нов.
Тъй като косъмът вече не е прикрепен към дермалната папила и той не може да бъде заменен, състоянието му се влошава. Сигнали в скалпа контролират всяка стъпка от цикъла. Някои от тях „казват“ на косъма да умре, а други – клетките на дермалната папила да започват да „произвеждат“ нов косъм. Те се наричат още „фактори на растеж“.

При някои хора процесът протича по един и същи начин през целия им живот. За мнозинa обаче той се променя вследствие на преминаването през различни етапи на живота, които често водят до изтъняване на косата.

В тези случаи тя преминава през всяка фаза, но фазата на растежа е по-кратка всеки път. Това означава, че косата започва да расте по-бавно. Фазите стават „по-слаби“ и по-къси, процесът е познат като „миниатюризация“. Въпреки че фоликулът не е мъртъв, той не може да „произведе“ косъм. Тук аз препоръчвам незабавно лечение с продукти, стимулиращи растежа, които да бъдат нанасяни поне в началото с Д’АРСОНВАЛ.
Полза от дарсонвала:
Увеличава активността на жлезите
Стимулира циркулацията на кръвта
Антибактериално действие по време на употреба
Ускорява метаболизма
Спомага по-дълбоко проникване на продукти в кожата.

Начупване
Много от жените с чупливи коси имат проблем с растежа. Или по-скоро с дължината. Това се дължи на начупването в края на косъма при израстване и достигане на определена дължина. Миенето, стайлингът, боядисването – всички тези агресивни вмешателства, нужни за ежедневната ни красива прическа, забавят растежа на косата и я изтощават. Затова ви съветвам да си направите тези процедури при специалиста, на който сте се доверили, и да не опитвате в домашни условия. Връзването на косата с твърде стегнати ластици също е много вредно. Така косъмът губи голяма част от еластичността си.

Кожни проблеми на скалпа
Кожните заболявания на скалпа са по-рядка причина за забавяне на растежа, но не са изключени. Те биха могли да доведат до значително възпрепятстване растежа на косъма и съществена загуба на коса. Такива заболявания са себореен дерматит (пърхот), псориазис, гъбични инфекции, трихофития и др.

Правилното подстригване на косата и стимулирането на нейния цикъл на растеж.
Казахме по горе как отделните косми преминават през последователност от 3 фази на развитието си. Повечето (около 8 от 10 косъма) се намират във фаза растеж (анагенна фаза). В тази фаза се генерира новият корен на косъма и той започва да расте. Тази фаза трае между две и седем години. Следва фаза, която трае между две и три седмици – катагенова фаза. По време на тази фаза репродукцията на клетките във фоликулите спира временно, фоликулите се свиват и косъмът пада. Приблизително 1 процент от фоликулите се  намират в тази транзитна фаза – катагенова фаза. По време на фазата на покой (телогенна фаза), фоликулите на косата регенерират, клетките възобновяват деленето и започва формирането на нова коса. Около 10 до 20% от цялата коса е в тази фаза, която трае от два до четири месеца. Именно тук препоръчвам лечението за стимулиране на растежа. Първата стъпка е да премахнем цъфтежа на косата максимално до 90%, след което да подстрижем краищата около 2-3 см. Втората стъпка е да заздравим косъма и отвътре, и отвън с терапия, базирана на протеин и кератин, за да прекратим неговото повторно нацъфтяване. Тази терапия изисква посещение веднъж седмично във фризьорския салон в рамките на един месец. И трета стъпка е да започнем лечение против косопад и стимулиране на растежа с подходящ продукт с доказани качества и състав. Тази стимулация може да се провежда и в домашни условия, под контрола на вашия специалист. Имайте ангажимента да съобщите за вашето състояние и развитие на косопада веднъж на две седмици.
Следващото ви посещение в салона за подстригване трябва да е не по рано от третия месец, като тогава трябва да се отнеме само 1 см от косата ви. Идеята е при 3 см растеж за 3 месеца да отнемаме 1 см. Това се повтаря три пъти през 3 месеца. След това на 2 месеца отнемаме 0,5 см. Пак три пъти през два месеца и накрая всеки месец връхче част от косъма колкото песъчинка. Така се получава 5 подстригвания за една година, но процесът с подстригването продължава в следващата година, в която също са 5 подстригвания, но има 3 месечна почивка и подстригването е само на краищата. Това е създадена от мен система, която е доказала своето качество и успех към всеки мой клиент. Естествено от огромно значение са инструментите, с които се подстригва косата, както и начинът на подстригване да се адаптира към естествения растеж на косата. Продуктите, с които се поддържа косата, както и температурата на водата, с която се мие, също оказват влияние на външния й вид.

                                                                                                       

®Мария Георгиева - Artistic Director

Фотогалерия
нагоре сподели +