покажи
21/03/2014

Как да мием правилно косата си

Как да мием правилно косата си

Миенето на косата е ритуал с точни правила. То се изгражда като навик още в най-ранна детска
възраст и не трябва да има оправдание:
 
Ама аз нямах време и за това....
 
Много жени смятат, че се грижат правилно за косата си, като я подхранват с витаминни маски
и чудотворни помади и балсами. Но най-простата и основна грижа си остава миенето й. Знаете
ли как правилно да миете косата си, така че тя винаги де е жизнена, блестяща и здрава?
 
Не бъдете толкова сигурни, че знаете...
 
Преди да пъхнете главата си под душа, трябва добре да разрешите косата, а след това да
направите лек масаж на скалпа, като просто преминете по кожата на главата с възглавничките на пръстите си.
 
Водата, с която ще миете косата си, трябва да е с температурата най-близка на тялото, тоест 35–
38°С. За косата и кожата на главата това е най-комфортната температура. По-горещата вода може да предизвика сухота, раздразнение и дори пърхот. Как правилно да се ориентирате при избора на шампоан? Не очаквайте, че косата ви ще е здрава и красива, ако използвате универсален шампоан „за всички типове коса“. Същото важи и за маската и балсама.
 
Изборът на шампоан, маска и балсам трябва да е съобразен строго с типа коса – дали е суха, нормална или мазна. Ако косата ви е със специфични особености (сухи краища с мазни корени; изсушена от честото боядисване с цъфтящи краища и т.н.), във фризьорския салон ще ви помогнат да се ориентирате в избора на миещи и подхранващи средства.
 
Ако ви препоръчат по-скъп шампоан, отколкото можете да си позволите, помислете дали косата не ви е по-скъпа от нещо друго, от което можете да се лишите.
Колко шампоан ви е необходим за правилното миене на косата? Не повече от 1-2 мл.
Не забравяйте, че органичните продукти са не само най-добри, но са и икономични. Необходимото количество балсам за коса според дължината е същото като това на шампоана.
 
Технологията – стъпка по стъпка
 
1. Шампоанът не трябва да се нанася директно на косата. Изсипете нужното количество от него в шепата си или в шишенце с тясно гърло и го разпенете предварително с малко вода. След това го разпределете равномерно по дължината на цялата коса като започнете от корените.
Не забравяйте, че шампоанът е предназначен повече за скалпа отколкото за самата коса. Не изсипвайте от флакона на самия продукт голямо количество шампоан, това не ви гарантира качествено измиване на косата! Втривайте продукта нежно в корените, като масажирате с фалангите на пръстите си с умерен натиск. Отмивайте го докрай от косата си.
2. След като сте измили косата с шампоан 1–2 пъти, нанесете маската и я оставете да подейства от 3 до 5 минути. Нея също е добре да я поставите първо в ръката си, а след това да я разпределите върху косата. Не нанасяйте маската в корените, а само по дължините и най-вече по краищата, които по-често са увредени. Ако нанесете маската и балсама в корените, ще утежните косъма, от което ще пострада обемът на прическата ви след това, но не само ще запушите порите на скалпа, а и е възможно да си навредите на косата във времето. За да разпределите маската равномерно, използвайте гребен с редки зъби. Без да отмивате маската нанесете балсама и го оставете да подейства от 1 до 2 минути. Маската е продукт, който подхранва косъма отвътре, а балсамът хидратира косъма и го заглажда. Тези два продукта са с различно действие за косата, не мислете , че ако използвате единия, замествате другия.
Много често чувам от моите клиенти да казват:
 
-Аз не ползвам балсам, защото ползвам маска...
 
Пак ще кажа, че маската е за подхранване вътре в косъма, а балсамът е за хидратиране на косъма и за затваряне на външния слой. Ако косата ви е мазна, все пак нанасяйте само балсам единствено по краищата и той ще намали фриз-ефекта. Балсамът също трябва да бъде отмит внимателно.
 
3. Отцедете хубаво косата и попийте останалата влага с хавлиена кърпа. Но не търкайте енергично с нея, а само попивайте. Оставете я сама да изсъхне. Ако все пак имате важно излизане и времето ви притиска, не забравяйте да поставите термо защитен продукт преди сешоар и подсушете на слаба температура.
Колко често трябва да миете косата зависи само от типа коса. А как да миете „необичайната“ коса?
 
Ако сте избрали нестандартна прическа – вградили сте в косата си плитки в африкански стил например – трябва да спазвате други правила за миене. Не е никак трудно ефектната ви прическа с плитки да изглежда добре и след измиване. Даже е много просто. Разтворете малко количество шампоан в топла вода и с помощта на пулверизатор впръскайте сместа в косата по цялата й дължина. Леко втрийте течността в плитките, а след това отмийте с помощта на течаща вода. Измитата коса попийте внимателно с хавлиена кърпа.
Ако сте направили удължаване или сгъстяване на косата, следва да се посъветвате със специалист за това, как и колко често да я миете. От значение е от какъв материал са направени косите ви. Естествените коси можете да миете по обикновения начин, но не с търкане в корена, за да не оплетете тресите с вашата коса. Бъдете внимателни при нанасянето на маската и балсам обаче – възможно е той да влезе в химическа реакция с лепилото, ако е лепена , затова го разпределяйте много внимателно, така че и минимално количество от продукта да не попадне в корените. Синтетичните коси изобщо не се препоръчва да се мият, тъй като има голям риск да се повредят. Специалистите обикновено съветват да използвате сух шампоан, но ако вие все пак сте решили да миете косата по обикновения начин, вземете най-мекия шампоан и действайте много внимателно. В никакъв случай не сушете изкуствената коса със сешоар, тъй като можете да я стопите. Противопоказни са и всички други „горещи“ уреди за поддръжка, като маша, преса и т.н...
Измиване на... пърхота
Шампоаните против пърхот имат специфична употреба. Тях трябва да избирате внимателно. Преди да откриете най-ефективния за вас, ще се наложи да изпробвате поне пет от различни фирми производители. Съветвам ви да четете инструкциите за приложение на продукта, когато става дума за шампоан против пърхот, защото тези видове шампоани спадат към лечебните. Шампоаните против пърхот не бива да се използват прекалено често, затова ще ви се наложи да се научите грамотно да ги комбинирате с обикновените шампоани. Ако имате пърхот, не е препоръчително да сушите косата си със сешоар. Първите добри резултати можете да забележите едва няколко седмици след първото измиване с шампоан против пърхот. Колкото и да са ефективни, тези продукти не действат като с магическа пръчка. Лечението на пърхота може да ви отнеме от четири до осем седмици, в случай че полагате и други специални грижи освен използването на шампоан против пърхот.
Ако благодарение на действието на лечебния шампоан ви се удаде да се избавите от пърхота,  тогава и след това с цел профилактика можете да прилагате същия специализиран шампоан, който ви е подействал добре.
Обърнете се за помощ към специалист, ако шампоанът против пърхот се е оказал безсилен и не сте успели да решите проблема си с негова помощ. За да е успешна борбата ви с пърхота, не забравяйте за витамините А, Е, В и С и микроелементите калций, цинк и мед. Всяко заболяване на скалпа се лекува паралелно отвън и отвътре. Увеличете количеството на плодовете, зеленчуците и млечните продукти в дневното си меню. И изключете от хранителния си режим солените, мазните и сладките (особено тестените) хранителни продукти. Наред с използването на шампоана против пърхот тези хранителни ограничения ще ви бъдат от голяма полза.
В случай че нито шампоанът против пърхот, нито другите предприети от вас мерки са дали положителен резултат, посетете лекар трихолог. Той ще ви назначи необходимото диагностично изследване с цел изключване на други кожни заболявания (псориазис, себорея, лишеи).
 
                                                                                                                 

®Мария Георгиева - Artistic Director

 

Фотогалерия
нагоре сподели +