покажи
15/04/2014

Аргановото масло

Аргановото масло

Аргановото масло е растително масло, произведено от ядките на аргановото дърво (Argania Spinosa L.), което се среща в Мароко. Маслото е едно от най-редките и скъпи в света поради ограниченото разпространение на аргановото дърво и ценните биологични качества, които притежава, намирайки приложение в хранителната, козметична и медицинска индустрия.

Благотворните ефекти на маслото при външно приложение върху кожата се дължат на неговия изцяло натурален състав, който позволява бързото му проникване в кожата. Високото съдържание на полиненаситени мастни киселини (над 80%), като олеинова и линолова, в комбинация с витамин Е, полифеноли, стероли, антиоксиданти, каротеноиди и други киселини водят до разнообразни полезни действия, които маслото оказва върху различните типове кожа:

Възстановява и поддържа естествената водно-липидна мантия на кожата. Подхранва и предпазва от обезводняване чрез намаляване на т.нар. трансепидермална водна загуба.

Подходящо за ежедневна грижа за кожата при здрави хора, така и за прилагане при суха кожа и заболявания, като атопичен дерматит, екземи, псориазис, ихтиоза и др. Подхранващо и успокояващо действие се постига бързо, което превръща аргановото масло в универсален емолиент с отлични противовъзпалителни свойства.

Натуралните съставки регулират омазняването при всякакъв тип кожа, включително мазна, което се потвърждава от намаляването на секреция на мастните жлези след приложение на маслото при акне.  Допълнителен резултат при това заболяване се постига и поради антимикробните свойства на аргановото масло.

Има научно доказано антиоксидантно действие, което предпазва епидермиса от вредните ефекти на свободните радикали. По този начин се предотвратява преждевременното стареене на кожата.

Подобрява еластичността на кожата. Не допуска дехидратация и подобрява естетично вида на бръчките. Съдържащите се в маслото протеини подсилват свързващите структури на кожата и имат стягащ и освежаващ ефект. Намалява образуването на стрии по време на бременност.

Помага за поддържането на нормалното PH на кожата, като по този начин я предпазва от неблагоприятното действие на агресивните фактори на околната среда, като слънце, вятър, индустриални замърсители, тютюнопушене и др.

Аргановото масло може да се използва в комплексната грижа за ноктите и косата. Подсилва чупливите и крехки нокти, подхранва и успокоява кожата в основата на ноктите. Премахва люспите при пърхот, намалява загубата на коса и подобрява блясъка й.

Поради високата цена в повечето козметични продукти се използват малки количества от арганово  масло, преминали различна степен на термична обработка, която може да унищожи редица от ценните вещества, които се съдържат в него. Поради това най-добри козметични свойства притежава чистият продукт. 

                                                                                 ®Мария Георгиева - Artistic Director

Фотогалерия
нагоре сподели +